כעת נבין את המשמעויות בהיבט הפלילי ומושגים נוספים .
ראשית חוק תכנון ובניה נושא בחובו גם אחריות פלילית, כאמור מאסר עד שנתיים לפי סעיף 245 לחוק תכנון ובנייה תשכ"ה 1965 וכן קנסות לפי סעיף 61 (א) (4) לחוק העונשין, תשל"ז 1977.
בעצם, האדריכל, הקונסטרוקטור, המבצע פיקוח עליון או כל אדם החתום על גבי ה"היתר בנייה" (עורכי הבקשה) הינם נושאים באחריות משמעותית למניעתן של עבירות בנייה, אך אין זה מבטל את האחריות של היזם.
גם היזם המבצע עבירות בנייה שלא כדין פתוח לתביעה משפטית פלילית (כתב אישום) מטעם המחלקה המשפטית המוניציפאלית.
⦁ מה הם עבירות בנייה?
ביצוע עבודות בנייה בסטיה מהיתר הבנייה,
דהיינו חריגות בנייה לסוגיהן אשר בוצעו בסטייה מה"היתר בנייה"/"גרמושקה" אשר אושרה בוועדה לתכנון ובנייה, או שימוש חורג שלא בהיתר.
כל שינוי חיצוני בבית קיים, או בנייה חדשה כגון: תוספת שטחי בנייה, חניה מקורה, מחסן חיצוני, חריגה מקווי בניין וגבולות המגרש וכדו'
או שימוש חורג בקרקע/בנכס משימושו המקורי. כגון הסבת בית פרטי לעסק (גן פרטי/מספרה/משרד) ועוד... מחייבים בהיתר בנייה.
⦁ מהו היתר בניה?
"היתר בניה" הינו מסמך הניתן על ידי הוועדה לתכנון ובניה המאשר את נשוא הבנייה, הריסה או שינוי שימוש במקרקעין.
היתר הבנייה מחולק ל-3 טפסים שונים:
הטופס הראשון (ידוע כטופס מס' 3) מילולי ונושא חתימת הוועדה לתכנון ובניה, ומועבר ע"י הוועדה לתכנון ובניה.
הטופס השני (ידוע כטופס מס' 1) ה"גרמושקה" (נספח בצורת אקורדיון) הנושא את תיאור הבנייה או הבקשה באופן משורטט, תוכנית זו תקפה ומאושרת בתנאי והיא נושאת את חתימת הוועדה. גם היא מועברת ע"י הוועדה לתכנון ובניה.
שני הטפסים חייבים להתקבל יחדיו מטעם הוועדה לתכנון ובנייה.
הטופס השלישי והחדש יותר, הינו טופס היתר בנייה מילולי ממערכת מקוונת רישוי בניה (הכולל, בין היתר, דרישות להמשך התהליך כגון: תחילת עבודות וגמר עבודות). מסמך זה חתום באופן דיגיטאלי ע"י הוועדה, ומועבר ליזם ע"י עורך הבקשה.
בחזרה ל"פיקוח צמוד"
להזכירכם צוין בפוסט הקודם, כי בניגוד לפיקוח עליון, בפיקוח צמוד אין הגדרה בחוק/בתקנות.
משמע פיקוח עליון הינו מעוגן בחוק/תקנות ולכן חלה אחריות פלילית. לעומת זאת פיקוח צמוד, אינו מעוגן בחוק/תקנות ולכן אין חבות של אחריות פלילית.
אבל, זכאי היזם לתבוע פיצוי כספי בתביעה אזרחית בגין נזקים שנגרמו לו, כגון: רשלנות בעבודה, חומרי בניה אשר אינם עומדים בתקן ישראלי, ביצוע טעויות בשלד ובגימור, חוסר התאמה בין תוכניות עבודה לבין הבנייה בפועל ועוד, במידה והמבצע פיקוח צמוד התרשל בעבודתו.
ובנוסף לאמור בפוסט הקודם, אחד התפקידים החשובים והמשמעותיים של מפקח צמוד הוא היכולת לנהל ולזרז את תהליך הבנייה, כגון: תיאום מועד הגעתם בין היועצים השונים, קבלת תוצאות המדגמים השונים וכו'.
***מידע זה כללי איננו מהווה ייעוץ משפטי לציבור הרחב ואיננו מחליף ייעוץ משפטי למקרים ספציפיים***